Snellezen

Sommige mensen weten niet dat er zoiets als snellezen bestaat. Van de mensen die wel weten dat snellezen bestaat, geloven veel mensen niet dat snellezen ook echt werkt. De misvattingen of beperkende gedachten die deze mensen over het snellezen hebben, houdt ze eigenlijk tegen om het snellezen daadwerkelijk te leren en te beheersen. Mogelijk heeft u zelf ook deze misvattingen. Hieronder staan een aantal misvattingen over het snellezen genoemd. Daarbij wordt meteen ontkrachtiging gegeven.

 

 

"Woord-voor-woord lezen bevordert het begrijpen van de tekst"

Bij het snellezen worden vier of meer woorden tegelijkertijd gelezen. Dit heeft te maken met het feit dat u de informatie ook opslaat wanneer u snelleest. Dit heeft te maken met de genialiteit van onze ogen. Onze ogen zijn een zeer complex gedeelte van ons lichaam. Bij het snellezen maken wij hier dankbaar gebruik van.

 

 

"Wanneer je woorden in de tekst hebt gemist, moet je terug in de tekst om het alsnog te lezen"

U hoeft niet alle woorden in een tekst te lezen. Veel boeken bevatten herhaling van informatie waardoor u de informatie die u naar uw gevoel had gemist alsnog absorbeert wanneer u gewoon verder gaat met lezen. Bij het snellezen wordt regressie (het teruggaan in een tekst) dan ook ontmoedigd.

 

 

"Als je een woord tegenkomt dat je niet kent, moet je het woord altijd opzoeken in een woordenboek"

Omdat een woord vaak binnen de context van de tekst wordt gebruikt, wordt de betekenis van het woord u vaak duidelijk wanneer u doorgaat met lezen. Bovendien is niet elk woord belangrijk voor het begrijpen van het grote geheel. Een boek bestaat uit duizenden woorden. Dat enkele woord is dus meestal iets van 0,01% van het boek. Een enkel woord kan er dus nooit voor zorgen dat u de rest van het boek niet begrijpt.

 

 

"Alle mensen lezen met dezelfde leessnelheid"

De ene mens zal sneller lezen dan de ander. De leessnelheid heeft met allerlei factoren te maken, zoals de mate van regressie (teruggaan naar een deel van de tekst en daarmee dus tijd verliezen) en de motivatie om de tekst te lezen. De ene persoon zal een boek boeiender vinden dan de andere persoon. Wanneer we iets boeiend vinden, zijn we ook geneigd om sneller te lezen.

 

 

"Een leeswijzer gebruiken of met een vinger bijwijzen werkt vertragend"

Dit is onzin. Wanneer u even van de tekst wordt afgeleid door bijvoorbeeld een telefoontje van iemand, dan moet u in de tekst zoeken waar u gestopt bent met lezen. Vanaf daar kunt u verder lezen. Dit zoeken naar de juiste positie in de tekst werkt veel meer vertragend dan het gebruik van de leeswijzer of het bijwijzen met de vinger.

 

 

"U dient altijd honderd procent van de tekst te begrijpen"

Dit lijkt heel erg op de misvatting over het teruggaan naar niet begrepen woorden. Omdat in een tekst heel veel wordt herhaald, is de kans groot dat u de informatie alsnog absorbeert wanneer u gewoon doorgaat met lezen. Bij het snellezen wordt van de herhaling van informatie dankbaar gebruik gemaakt.

 

 

Snellezen conclusie

Dit artikel was vooral bedoeld om het snellezen te introduceren. Deze introductie gaat idealiter met het wegnemen van misvattingen en beperkende gedachten over het snellezen. Pas wanneer u gelooft dat ook u meer dan duizend woorden per minuut kunt leren lezen, bent u klaar om het snellezen te leren.