Waarom een vriendschap beëindigen?

Er zijn diverse redenen om een vriendschap te beëindigen. De meest voorkomende reden is dat twee vrienden uit elkaar groeien. Je ontwikkelt je namelijk los van je vrienden op verschillende vlakken. Je overtuigingen en interesses veranderen. Zodoende vind je bij je vriend of vriendin geen aansluiting meer. Ook kun je het gevoel hebben dat je wordt afgeremd door een specifieke vriend of vriendengroep. Je bent dan je vrienden ontstegen op bepaalde vlakken en zij proberen je terug te halen naar je oude niveau, niet zelden door jaloezie.

 

Een vriendschap bestaat uit geven en nemen. Wellicht ben je mensen tegengekomen die alleen maar nemen en nooit eens geven. Ook dit is een zeer goede reden om een vriendschap te beëindigen. In het verlengde hiervan liggen de vrienden die jou niet je eigen ding laten doen en altijd maar jouw tijd claimen. Zij leggen zoveel druk op je dat de vriendschap benauwend aanvoelt.

 

Ook mensen die constant negatief zijn kun je het beste dumpen. Zulke vrienden halen jou alleen maar omlaag en zijn een aanslag op je zelfvertrouwen. Je wordt besmet door waar je mee omgaat, dus als jij geen zeurpiet wilt worden, zorg dan dat je zo snel mogelijk van deze vriendengroep af bent.

 

Een vierde en laatste situatie is de vriendschap die gebaseerd is op gezamenlijk drugsgebruik. De vriendschap is daar niet gebaseerd op een echte vriendschap. Grote kans dat wanneer jij stopt met gebruiken, je deze vrienden nooit meer zult horen.

 

 

Hoe beëindig je een vriendschap?

De gemakkelijkste manier om een vriendschap te beëindigen is door deze te laten verwateren. Vooral wanneer je vriend andere interesses heeft ontwikkeld dan jij. De band is dan namelijk niet meer zo hecht en je hoeft niet expliciet te zeggen dat je de vriendschap wilt beëindigen. Je neemt gewoon geen contact meer met hem of haar op.

 

In de situatie waarin de ander alleen maar neemt en nooit geeft zou dit moeilijk kunnen zijn. In dit geval moet je simpelweg stoppen met geven. Ga desnoods ook alleen maar proberen te nemen van de ander. De ander ontdekt al snel dat er bij jou niets meer valt te halen en zoekt een nieuw slachtoffer.

 

Laat mensen die jouw tijd steeds proberen te claimen merken dat zij niet de enige persoon in jouw leven zijn. Laat merken dat je ook andere vriendschappen te onderhouden hebt. Dit kun je ook gewoon zeggen tegen de mensen die steeds jouw tijd willen claimen. Ze zullen dan waarschijnlijk wat minder druk op jou gaan uitoefenen. Wellicht hoef je dan niet de vriendschap helemaal te beëindigen en volstaat het om wat meer afstand te nemen.

 

Maak met jezelf de afspraak dat je niet meer om zult gaan met mensen die negatief zijn of je steeds maar weer omlaag halen. Een voorwaarde voor vriendschap is dat je door je vriend of vriendin ondersteund wordt. Dit is niet het geval wanneer iemand steeds negatief doet of kritiek op je heeft. Wijs deze persoon hierop. Zeg dat de negativiteit jou teveel energie kost en dat je wat meer tijd voor jezelf wilt. Reageert de ander hier ook negatief op? Laat het dan vooral zijn of haar probleem zijn en niet de jouwe.

 

Indien er sprake is van gezamenlijk drugsgebruik waarbij jij uit het circuit wilt stappen, dan zul je heel duidelijk moeten aangeven dat je geen contact meer wilt. Zeg dat je dit doet om terugval te voorkomen. De vrienden die het beste met je voor hebben zullen deze keuze begrijpen. Anderen zullen je misschien een onbetrouwbaar persoon vinden, maar laat hun drugsverslaving niet jouw probleem zijn.